Lahana – en esas sebzelerden birisi olup, Özbekistan’da sebze altındaki toplam alanın % 20’den fazlasında yetiştiriliyor, gıda sanayiisinde yaygın kullanılıyor. Lahana – kurutmaya çok elverişlidir ve tüm kendi lezzeti ve tıbbi niteliklerini korur. Lahananın vatanı – Akdeniz bölgesidir. Milattan önceki 3. binyıldan bu yana yetiştiriliyor. Lahananın 100’ün üzerinde türü vardır.
Kurutulmuş lahana proteinlerin içeriğine göre kurutulmuş havuç, kurutulmuş pancar, kurutulmuş şalgamdan daha zengindir. Kurutulmuş lahanadaki proteinler kan oluşturma, dokuların büyümesi ve onarımı, böbrek, böbrek üstü, kalkanbezi (tiroit) fonksyonlarının özendirilmesi, ve yabancı proteinlerin çözündürülmesi ve vücütten boşaltılması için gerekli olan temel amino asitler (lizin, treonin, metionin) kaynağıdır. Lahana – mide ülseri ve duodenum ülseri, ülseratif kolit, gastrit ve bağırsak uyuşukluğü tedavisinde yardımcı olan ve karaciğer fonksiyonlarını faalleştirici U vitaminiyle meşhurdur. Lahana – K vitamini bakımından da zengindir. O normal metabolizma, yaraların iyileşmesi, kan pıhtılaşması, kemik ve sağlam dişlerin oluşumu için gereklidir, karaciğer çalışmasına yardımcı oluyor. Kurutulmuş lahana – C vitamini kaynağı olarak özel değer arzediyor. Bu vitamin lahanade 7-8 ay içerisinde aynı konsantrasyonda mevcut olabilir.
Bu özellik başka hiç bir sebzede yoktur, meyvelerden ise C vitamininin sadece narenciye (portakal, mandalina ve limon) koruyor. Yukarıdakilere ek olarak, lahanada E, B1, B2, B3, P, PP, H vitaminler, karoten, D pro-vitaminleri bulunmaktadır.
Lahanada nişasta hemen hemen hiç yok ve çok az sakaroz içeriyor, bu nedenle de şeker hastaları için yararlıdır. Lahana düşük kalorilidir, bu nedenle şişmanlığamustarip hastaların diyetine dahil edilebilir. Bu ürün kabızda da yararlıdır, mide suyu salgılanmasının artmasına yardımcı oluyor. Lahana selülozu bağırsağın motor aktivitesini geliştiriyor, bu nedenle de özellikle, kabızlıkta, basurda çok yararlıdır. Bunun haricinde selüloz, vücüttan toksinler ve kolesterolun dışarıya atılmasına yardımcı oluyor, bu da ateroskleroz hastalığını önlüyor. Selüloz sindirim sürecinin iyileştirilmesi için gerekli eleman – bağırsak mikroflorası gelişimi üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Çok az karbonhidrat ve vücudumuz için çok gerekli olan laktik asit içerdiğinden dolayı kurutulmuş lahana diyabetik hastalar için de tavsiye edilir. Isıl işlemden geçmeyen: taze ve turşu halindeki lahanada iyileştirici özellikler en çok bulunuyor.